CONTACTLENZEN ZIJN MAATWERK BIJ OPTIEK DELRUE

Lenzen zijn zo praktisch dat jong en oud ze willen dragen. Ze passen bij elke levensstijl en elke reden is goed om ze te dragen. 

Wil je lenzen van bij Optiek Delrue? Dan zorgen wij ervoor dat je contactlenzen perfect op je ogen afgestemd zijn. Hiervoor gebruiken we een foropter, bio-microscoop & topograaf. Uiteraard leren we je ook hoe je je lenzen moet inzetten, uitnemen en onderhouden.

HOE PASSEN WIJ PERFECTE CONTACTLENZEN AAN IN 6 STAPPEN?

1. Het eerste gesprek

Als je voor het eerst lenzen gaat dragen, vraag je je misschien af wat je kunt verwachten. Daarom staren we altijd met een inleidend gesprek. We bespreken

 • wat je als drager van jouw contactlenzen verlangt.
 • welk type lenzen je zou willen dragen (daglenzen, maandlenzen, multifocale lenzen of lenzen op maat).
 • het medische omtrent jouw ogen (allergieën, droge ogen, oogziektes, …)
 • de soorten contactlensvloeistoffen
 • als je reeds lenzen gedragen hebt en gewoon een nieuwe aanpassing wilt.
 
We leggen je ook het gemak en de voordelen van het ‘Full Service ContactlensPlan‘ uit.

2. De foropter

Met de computergestuurde foropter van Visionix meten we eerst de sterkte van jouw ogen op. We rekenen daarna die waarden om naar contactlenssterkte.  Zo heb je alvast het beste zicht.

Foropter voor contactlenzen

3. De topograaf

We maken vervolgens met onze topograaf een zeer nauwkeurige driedimensionale scan die de vorm van je cornea (hoornvlies) in kaart brengt.

Met deze gegevens gaan we aan de slag. We nemen een eerste paar proeflenzen uit stock en leren je de lenzen inzetten en uitnemen. (Als de proeflenzen bij ons niet op voorraad zijn, worden ze bij onze leverancier besteld.) 

Topograaf voor contactlenzen

4. Eerste keer inzetten en uitnemen van de lenzen

Heb je nog nooit lenzen gedragen? Dan leren we je ze graag op een correcte en hygiënische wijze inzetten en uitnemen. Bekijk hier alvast hoe je contactlenzen inzet en uitneemt.

De eerste dag raden we je aan om de lenzen maximaal 4 uur te dragen, daarna mag je elke dag telkens je lenzen 3 uur langer dragen.

 

5. Controle met de bio-microscoop
 

Na enkele dagen lenzen dragen, kom je terug op controle en luisteren we hoe het dragen van de proeflenzen verlopen is.

Wij gebruiken ook onze bio-microscoop om de contactlenspassing en de gezondheid van je ogen te beoordelen.

Biomicroscoop voor contactlenzen

6. Bestelling van de definitieve lenzen

Wow! Je ziet goed, de lenzen zitten comfortabel en wij zijn tevreden over de contactlenspassing, dan bestellen wij jouw nieuwe lenzen.

De lenzen zijn toch niet helemaal wat jij of wij ervan verwachten? We evalueren dan de huidige contactlenzen en bestellen nieuwe proeflenzen. (Bij sommige contactlensdragers moeten we verschillende proeflenzen testen tot dat we een goed resultaat bekomen.)

DAGLENZEN

Daglenzen zijn zo ontworpen dat ze slechts één dag kunnen worden gedragen. Je zet ze ‘s morgens in en ‘s avonds gooi je ze gewoon weg. Telkens je een nieuw paar nieuwe lenzen neemt, haal je ze uit de steriele verpakking en kan je de hele dag door zorgeloos lenzen dragen.

Voor wie wil wennen aan contactlenzen en graag afwisselt met een bril, zijn dit de ideale lenzen. Heb je een torische afwijking? Of een leesbril (multifocale contactlenzen) nodig? Ook deze zijn in daglenzen te verkrijgen. 

Wat zijn de voordelen van daglenzen?

 • Superhygiënisch (iedere dag een nieuwe steriele lens)
 • Snelle gewenning (flinterdun)
 • Minder last van droge ogen
 • Geen lenzenvloeistof nodig
 • Geen probleem als je een lens verliest 
 • Ideaal om mee te sporten
 • Geen zonnebril op sterkte nodig

MAANDLENZEN

Maandlenzen zijn de meest voorkomende contactlenzen en vaak het voordeligst om te dragen. Ze worden maandelijks vervangen en worden ‘s nachts gereinigd en gedesinfecteerd met een speciale lenzenvloeistof.

Kom zeker langs als je deze lenzen wilt dragen. We bespreken dan de verschillende soorten en zoeken naar het type maandlens en contactlensvloeistof die het best bij je past.

Wat zijn de voordelen van maandlenzen?

 1. Goedkoper (dan daglenzen) | Slechts 12 paar lenzen per jaar
 2. Comfortabel om te dragen
 3. Kunnen op maat gemaakt worden | ideaal voor ogen met hoge dioptrieën 
 4. Beter voor het mileu | minder afval (t.ov. daglenzen) | 12 paar lenzen per jaar
 5. Geen zonnebril op sterkte nodig

MULTIFOCALE LENZEN

Multifocale contactlenzen zijn een oplossing voor lensdragers die problemen krijgen met lezen. Door ouderdomsverziendheid (presbyopie) kan elk oog vroeg of laat namelijk wel een steuntje in de rug gebruiken. Multifocale lenzen bieden die ondersteuning.

Meer weten over multifocale lenzen? Lees dan verder.

Wat is multifocaal?

Normaal heb je een plus- of minsterkte en zie je dus veraf of dichtbij scherp. Bij de meeste mensen komt daar rond hun 40ste verandering in. Opeens wordt lezen lastiger.  Een leesbril kan dit verhelpen. Wie geen losse leesbril wil, kan ervoor kiezen om meerdere sterktes (voor scherp zicht veraf, dichtbij en alles daartussenin) op een vloeiende manier in één brillenglas of contactlens te verwerken. Dat noemen we multifocaal.

Hoe werken multifocale lenzen?

Met multifocale contactlenzen kan je dus zowel veraf als dichtbij scherp zien. De delen waarmee je leest, zitten bij deze lenzen namelijk rondom. Je kijkt daardoor altijd door beide sterktes tegelijk en je hersenen filteren automatisch het scherpste beeld eruit, welke kant je ook opkijkt. Je ziet dus meteen goed. Multifocale contactlenzen kunnen hard of zacht zijn en bestaan in daglenzen en maandlenzen.

multifocalpic orig

Wat zijn de voordelen van multifocale lenzen?

 1. Ver -en nabijzicht in één lens
 2. Geeft gedurende 80% van de dag een comfortabel zicht
 3. Leesbril is niet altijd meer nodig
 4. Bestaan in daglenzen en maandlenzen
 5. Ideaal om mee te sporten (fietscomputers en sporthorloges zijn beter leesbaar)
 6. Geen zonnebril op sterkte nodig

CONTACTLENZEN VOLLEDIG OP MAAT VAN JE OGEN

Je hebt gevoelige ogen, een niet-alledaagse correctie, een niet standaard hoornvlies en we kunnen je niet helpen met een standaard daglens, maandlens of multifocale contactlens?

Wij werken samen met verschillende contactlensfabrikanten die speciaal voor jou, lenzen op maat van je ogen maken.

Hieronder vind je enkele technische parameters  :

 • Correcties van +30,00D tot -30,00D
 • Cylinders tot +/- 8.00D
 • Assen per graad nauwkeurig
 • Hoornvlieskrommingen van 7.30 tot 9.70
 • Diameters van 13.00 tot 15.00
 • Sferisch, Torisch, Multifocaal, Torisch Multifocaal
 • 3-maandlens, 6-maandlens, jaarlens
 
Je merkt op, we kunnen voor bijna elke contactlensdrager lenzen maken!

Je wilt graag contactlenzen dragen en/of je wilt er meer info over?  Kom dan zeker eens vrijblijvend langs in de winkel. We leggen je graag uit hoe wij bij Optiek Delrue contactlenzen aanpassen en welke lenzen voor jou het meest geschikt zijn. Je mag ook altijd vooraf een afspraak maken.